Säsongen 2013/14 var inget bra år för Färjestad Bollklubb om man ser till den ekonomiska aspekten. Inför säsongen hade koncernen ett eget kapital på närmare 78 miljoner kronor, men den siffran är numera sänkt till 72 miljoner kronor, vilket alltså innebär att Färjestad gjorde ett minusresultat på närmare sex(!) miljoner. Ett häpnadsväckande resultat, eftersom det är den största förlusten Färjestad gjort ekonomiskt i historien! En stor del kan förklaras med ett tillskott som styrelsen valde att göra till lagets budget under november månad när det såg som mörkast ut i tabellen och i och med det kom två nya spelare in i laget. Två spelare som faktiskt bidrog till att Bollklubben sakta men säkert började klättra i tabellen.


Investeringarna i sig var välbehövliga. En tidig sorti från slutspelet eller ett kvalspel hade garanterat inneburit ett större minusresultat, men någonstans här visar det på en inre blödning inom Färjestad Bollklubb. Föreningen har sedan Lars Glennert pensionerade sig, gjort ekonomisk förlust på ekonomisk förlust. Bortser man från guldsäsongen 2011, då man gjorde en knapp vinst enbart pga att man gick till final(trots att man budgeterat med endast tre stycken kvartsfinaler på hemmaplan) och 2013 då man sålde Chris Lee och Alexander Salak till KHL. De senaste säsongerna har man budgeterat med ett nollresultat vid säsongernas slut. Vi har påpekat det förut, Lars Glennert påpekade det på årsmötet: Färjestad Bollklubb har en för stor kostym!
Förhoppningsvis har vi nått vår ekonomiska botten nu, med det största minusresultatet någonsin. För det enda vi som stöttar föreningen vill är att Färjestad Bollklubb ska må bra, både på och utanför planen.
--------
Champions Hockey League, European Trophy eller Nordic Trophy, kalla den vad ni vill. En turnering där ungefär hälften av lagen har köpt sig en plats i turneringen och den andra hälften har kvalificerat sig dit. Häftigt att möta ”Europas bästa hockeylag” tänker några. Vi är inte riktigt av den åsikten.
Det är en turnering som kan bli bra, som kan kora Europas bästa hockeylag, men då kan den inte se ut som den gör idag. Vi är väl medvetna om att tidigare försök till CHL har gått under eftersom de inte klarat av ekonomin för turneringen. Den biten tror vi att denna upplaga kommer klara av och att de som byggt upp ekonomin för turneringen vill ha nånting tillbaka av kakan är också förståeligt, men det är också det som sänker turneringen. Ska man utse Europas bästa hockeylag ska inte hälften av lagen ha köpt sin plats i turneringen, då ska man ha förtjänat den och Europas bästa hockeylag kommer inte att koras förrän KHL ingår i turneringen.
När SHL ville ge wild cards till några av Hockeyallsvenskans lag blev det ett ramaskri i Supportersverige, men samma supportrar tycker att den nuvarande upplagan av CHL är en bra grej. Att hälften av lagen har fått wild cards in i turneringen är det knappt någon som reflekterar över.
Om alla lag en dag kommer kvalificera sig in i turneringen på sportsliga grunder och inte tack vare en fet plånbok, så kan den bli intressant för faktum är att tanken är god, men i nuläget är utförandet sämre.
Först när KHL ingår och alla lag sportsligt kvalificerat sig till turneringen kan vi kora Europas bästa hockeylag.