I fredags gick SHLs ledning ut med nya krav för att få spela hockey i Sveriges högstaliga. Det ena kravet – att man som förening behöver ha ett eget kapital på minst 4 miljoner – är sunt och i grunden ett bra beslut av SHL. Det finns antagligen ingen som vill ha en situation där tabellen ritas om i februari för att ett lag har värvat för dyrt sett till sina intäkter, men varför behövs det här beslutet egentligen? Varje förening bör ha någorlunda rimlig koll på sina intäkter och sina utgifter, så man klarar av att genomföra sin satsning. Vi behöver däremot inte backa bandet speciellt långt för att påvisa motsatsen... Frölunda var ute i media och tiggde pengar för att klara ekonomin, Leksand har räddats undan ekonomisk katastrof och Färjestad lånade miljonbelopp förra säsongen, för att nämna några småexempel.

 

Det andra kravet SHL ställde är en höjning av ett tidigare krav. Ett krav som innebär att alla lag i SHL måste ha en arena som tar in 5000 personer, varav minst 3500 av dessa är sittplatser. Ett krav som rör upp känslor i Hockeysverige. Varför finns det här kravet öht? Varje klubb borde själva kunna uppskatta vilket publikunderlag de har. Varför ska till exempel Karlskrona med ett publiksnitt på 2720 personer såhär långt 14/15, och som i allra högsta grad är med och krigar om en plats i nästa års SHL behöva bygga om sin hall för att få spela i högstaligan? Asplöven har häng på kvalplatserna uppåt. Deras hemmasnitt ligger på ca 1200 personer. Varför ska de behöva en arena för 5000 personer? De har ju inte publikunderlaget för att fylla hallen. Det bor inte ens 5000 personer i Haparanda. Det kommer bara att kosta pengar för de föreningar som tvingas att bygga om sina hem. Har de sportsligt kvalificerat sig till högstaligan ska de också få spela där, oavsett om publiksnittet är 10 eller 10000 personer. Antalet åskådare avgör inte hur bra ett lag är på isen.

Ponera att Asplöven eller Karlskrona tar klivet upp, då ska en ombyggnation vara klar i september 2015. Båda lagens arenor ägs av kommunen. Med upplägget som är inom kommuner idag, kommer arbetet knappt hinna påbörjas innan september. Då uppfyller de inte kraven och får således inte spela i SHL. En egen arena med större kapacitet än vad man behöver håller i nuläget på att bli Timrås död. Är det verkligen värt att låta idrottsföreningarna utarmas för att de lag som redan uppfyller kraven bestämt det? En ombyggnation kan lätt rasera en ekonomi i balans. En ombyggnation man själva kanske inte ens vill ha, men som man är tvingad till. Det är ingen större skräll att i princip alla lag i nuvarande SHL uppfyller både de ekonomiska kraven och kraven på arenans storlek. Och de som inte gör det, men äger sin arena kan enkelt värdera upp sin arena och därmed öka sitt egna kapital. 

Det är inte första gången SHLs förslag retar gallfeber på supportrar runt om i landet. Ni skapar ett drev och faktum är att drevet är så många fler än vad de bestämmande inom SHL är. Vi är tiotusentals minst, och vi utgör en stor del av ligans publiksnitt. I lördagens omgång genomfördes protester och det visar vilken sammanhållning vi kan skapa om vi så behöver. Vi kommer göra det som krävs för att försöka rädda vår sport från fördärvet. För det är dit SHLs ledning just nu försöker ta sporten i sitt försök att rädda den.